kostenbesparing-nutricia

Nieuw type seal levert een enorme besparing op

Nutricia-Adv-Med logo

 Klant Nutricia
 Branche : Medische voeding
 Product : Afdichtingen
 Besparingen : bijna € 9 miljoen per jaar

Bedrijfsinformatie

Nutricia Advanced Medical Nutrition is internationaal marktleider op het gebied van medische voeding en voedingszorg voor (chronische) patiënten. De merken Neocate, Nutridrink, Nutrison en Infantrini zijn ontwikkeld voor de speciale behoeften van elke leeftijdsgroep en voor een groot aantal specifieke ziektebeelden.

nutricia-packshot

Download

Deze case study is te downloaden als PDF Case study ERIKS-Nutricia.

Aanleiding

nutricia productieAl sinds jaar en dag produceert Nutricia in Zoetermeer medische voeding. Deze voeding wordt verpakt in speciale flesjes. Na het vullen van de flesjes worden de seals - die op de hals van de flesjes worden getrokken - gecontroleerd op lekkages. Voor deze lektester was Nutricia op zoek naar een verbeterde afdichting.

De rubber afdichting werkte namelijk niet goed, waardoor er een afkeurpercentage van 5% ontstond op de 200 miljoen flesjes die jaarlijks worden geproduceerd. De totale kosten per afgekeurd flesje liggen op bijna een euro per stuk. Dit betreft zowel de productiekosten als de afvoer van het afval.

Besparing

nutricia sealOm te beoordelen waarom er zoveel flessen werden afgekeurd, heeft ERIKS haar O-ringen Application Engineer naar Nutricia gestuurd. Hij analyseerde het probleem ter plaatse en bedacht dat er een geheel nieuw type lektester-seal ontwikkeld moest worden. Deze seal heeft speciale afgevlakte kanten en een betere flexibiliteit. Na tests bleek de nieuwe afdichting zijn werk uitstekend te doen: de afkeur daalde aanzienlijk tot 0,5%. Er is hiermee een kostenreductie geboekt van een kleine negen miljoen euro per jaar. Hier staat een investering tegenover van slechts 38.000 euro per jaar.

Nutricia krijgt nu elke eerste maandag van de maand 420 stuks lektester seals geleverd. De seals worden elke week preventief vervangen om slijtage te voorkomen. ERIKS levert de seals in kokers van dertig stuks cleanroom verpakt aan. De monteurs kunnen de seals nu per machine schoon en efficiënt vervangen. De doelstelling van Nutricia is nu om het afkeurpercentage nog verder naar beneden te krijgen naar 0,1%. Dit is een uitdaging die Nutricia samen met ERIKS wil aangaan.