case-studie-agco 

Pennenwagen brengt uitkomst voor Agco

logo Agco

 Klant  :  Agco
 Branche  : Producent landbouwmachines
 Product  :  Kanbansysteem: Pennenwagen                     
 Besparingen  : snellere doorlooptijd bij assemblage en verlaging integrale kosten

  

Bedrijfsinformatie

Agco-073Agco is producent van landbouwmachines, waaronder de Rogator, een machine die wordt ingezet voor gewasbescherming en het verspreiden van vloeibare mest. Het Limburgse bedrijf maakt bij die machines veel gebruik van hydrauliek. ERIKS is onderdeel van dat complete productieproces geworden. De Rogator is in nauwe samenwerking met de klanten van Agco ontwikkeld. Comfort in de bediening en aandacht voor het design heeft geleid tot een uiterst succesvolle Europese marktintroductie.

Contactpersonen

Agco
Joris Hiddema, chief engineer en projectleider van de Rogator

ERIKS bv
Bert Zelis, productspecialist en projectleider

Download

Deze case study is te downloaden als PDF Case study ERIKS-Agco.

Aanleiding

Het verspreiden van mest behoort tot één van de meest agressieve applicaties waarmee Agco werkt. Mest bevat ammoniak. Zelfs de meest verdunde mest vreet al het zink weg. ERIKS kreeg opdracht een oplossing te vinden om zoveel mogelijk slangen door leidingwerk en compacte manifolds te vervangen. Dit moest Agco in staat stellen om compacter te construeren en het aantal lekpunten aanzienlijk te verminderen.

ERIKS introduceerde bij Agco de corrosievrije koppeling van Voss en de Zistaplex precisiebuis het met een speciale coating. Door de uitstekende bescherming van Zistaplex tegen corrosie kan men afzien van extra kosten voor de verfbehandeling van moeilijk bereikbare delen.

Agco-083Oplossing

Tijdens de ontwikkeling van de prototypes (per Rogator zijn ongeveer negentig leidingen nodig), bleek dat het niet handig was om het prefab leidingwerk op de vloer neer te leggen of in standaardrekken te plaatsen. Zowel de productiehal van Agco als de opslagruimte van ERIKS was daar niet op ingericht. Dat heeft geleid tot de zogenoemde pennenwagen, die speciaal voor het leidingwerk van Agco is ontwikkeld.

Zo’n wagen bevat diverse soorten prefab leidingwerk voor tien tot vijftien Rogators. Bij Agco staan twee karren, de derde staat gevuld klaar bij ERIKS. Zodra één pennenwagen bij Agco leeg is, ruilt ERIKS deze om met een gevulde wagen. Door deze efficiencyslag hoeft men minder ruimte voor het materiaal te reserveren en zijn de doorlooptijden kort. De Kanban oplossing voor compleet afgemonteerde sets prefab leidingwerk van ERIKS Aandrijftechniek biedt heel veel voordelen, zoals lagere integrale kosten en een snellere doorlooptijd bij het assembleren van de Rogator.