kostenbesparing-ADM

Lekkage kogelkranen en afkeur definitief verholpen

ADM logo

 Klant ADM
 Branche : Cacao en oliezaden verwerkende industrie
 Product : spuitmondstuk en vacuümbreker
 Besparingen : ca. € 500.000,--

Bedrijfsinformatie

ADM truck

In Nederland is ADM met zo'n 800 medewerkers een toonaangevende verwerker van cacao en oliezaden. Via haar bulk terminal in Europoort is ADM in staat om schepen te lossen die meer dan 100.000 ton aan gewassen bevatten en dit direct weer verder te transporteren.

ADM wormerADM in Koog aan de Zaan produceert cacaopoeder, cacaomassa en cacaoboter voor wereldwijde klanten.

 

ADM Europoort produceert onder andere perskoek, ongeraffineerde olie en concentraten van soja-eiwitten die vooral in veevoer gebruikt worden.

Download

Deze case study is te downloaden als PDF Case study ERIKS-ADM

Aanleiding

Regelmatig terugkerende lekkageproblemen bij RVS drieweg kogelkranen in de installatie die batches maakt, veroorzaakte de afgelopen jaren veel verlies. De kosten van partijen die moesten worden afgekeurd liep in de tonnen. ERIKS dacht in eerste instantie de problemen op te lossen door het leveren van hoogwaardige JC kogelkranen, maar de lekkage problematiek bleef bestaan.

ADM afsluiterDaarom stelde ERIKS aan ADM voor de situatie eens grondig op locatie te mogen komen onderzoeken. Na demontage van de kogelkranen en inspectie van de leidingen ontdekte de sales engineer van ERIKS dat er niet alleen drinkwater met een beetje kalk door de leiding stroomde, maar dat er ook een bruin spoor van cacaohuid langs de kogelkranen binnenstroomde. Deze substantie zorgde ervoor dat de zitting beschadigde en groeven veroorzaakte, waardoor de kogelkranen niet meer goed hun werk deden en water doorlieten. Dit water met restproduct bleef vervolgens enkele dagen in de tank staan waardoor uiteindelijk besmetting plaatsvond en getroffen partijen moesten worden afgekeurd.

Oplossing

ADM leiding2Aan de hand van de inspectieresultaten werden de JC drieweg kogelkranen bij ERIKS gereviseerd en werd er bij ADM voortaan een kogelkraan als spare op voorraad gelegd voor onvoorziene omstandigheden.

Ook werd het systeem door ADM zelf doorgelicht en aangepast. In het leidingwerk tussen de driewegklep en de installatie die partijen aanmaakt is een vacuümbreker gemonteerd. Dit om te voorkomen dat er water blijft doorlopen. De vacuümbreker zit aangesloten op de luchtaansluiting van de actuator. Wanneer de actuator na de waterdosering terug gaat in de rechtdoorgaande stand, geeft deze een luchtshot naar de vacuümbreker. Hierdoor krijgt de leiding valse lucht en leegt zich volledig. Er blijft nergens meer vloeistof hangen. Tevens is in de leiding in de tank een spuitmondstuk aangebracht. Door deze aanpassingen kan er geen medium meer terug de kogelkraan ingezogen worden.

Technisch speur- en denkwerk, een kleine investering en wat aanpassingen zorgden ervoor dat het afkeuren van besmette partijen, door de hardnekkige lekkages met alle uiterst kostbare verliezen van dien, nu tot het verleden behoort.