innovatie-img-europe

Met 3D printing direct resultaat 

IMG-europe-logo

Klant  : IMG Europe BV 
Branche  : Persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen     
Product  : Rapid prototyping afdichtingen     

Bedrijfsinformatie

IMG Europe BV in Gassel is producent en leverancier van innovatieve producten op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen gericht op hygiëne en infectiepreventie. De expertise van het bedrijf is zo uniek, dat de overheid hier veelvuldig gebruik van maakt voor het opstellen van normen en wetten. Het bedrijfsonderdeel IMG Europe BV, gespecialiseerd  in infectiepreventie, levert onder meer inklapbare decontaminatie-units voor ziekenhuizen en systemen om snel isolatiekamers op te zetten.

IMG-producten1

Download

De volledige case study is te downloaden als PDF ERIKS-IMG Europe.

Aanleiding

Een goed idee bedenken is één. Maar een perfecte uitvoering realiseren is niet zomaar twee. Dat ondervond ook IMG Europe, die een maatwerk afdichting zocht voor haar nieuwste vinding: de Biocarrier. Per jaar zijn er vele postzendingen van diagnostische materialen, zoals bloed, faeces en sputum. Vroeger mocht dit gewoon met een bubbelenvelop, maar sinds 9/11 is dit veranderd in de wetgeving rondom postbezorging. Het verzenden van specimen moet nu in een verpakking die 1 atmosfeer binnendruk kan hebben. Bovendien zijn alle brievenbusopeningen verkleind, waardoor veel diagnostische poststukken als pakketpost moeten worden verzonden: tegen hogere kosten uiteraard.

IMG-Biocarrier-3Een mooie uitdaging: een doos creëren die aan alle veiligheidseisen voldoet, in elke brievenbus past en bovendien herbruikbaar en dus duurzaam is. Zo ontstond de Biocarrier: een blauwe kunststof box, bestaande uit een deksel en een onderbak. De moeilijkheid zat erin om een afdichting te creëren die bij een onderdruk of overdruk door explosie gesloten blijft en die geen stoffen naar buiten laat. Ruim een jaar lang hebben we hier met een leverancier aan gewerkt, maar zonder resultaat: óf de montage van de box werd te zwaar, óf er was geen 100% afdichting, óf de doos ging moeilijk open en dicht. Het heeft ons een vermogen aan prototypes gekost.

 

Oplossing

Uiteindelijk werd het ei van Columbus gevonden bij ERIKS, die het proces met 3D printing in een stroomversnelling bracht. ERIKS heeft eerst gekeken naar het bestaande ontwerp van de kunststofdelen en vandaar uit werd een ontwerpvoorstel voorbereid. Vervolgens werd met de 3D printer van ERIKS een dichting van een rubberachtig materiaal genaamd ‘Tango Black’ aangemaakt die de hardheid van de gewenste vorm benadert. Het idee daarbij was om niet de kamer te voorzien van de dichting, maar het deksel. Het eerste sample was meteen een schot in de roos!

IMG-box