Hyflux_hoofdbeeld

Dichtingsprofiel van siliconen voorkomt uitval eindproduct

hyflux-logo

Klant  : Hyflux® CEPAration Technologies (Europe)
Branche  : Filtratie voor water, voedsel en dranken
Product  : Bio-hygienic Sanitary seal voor membraanhuis

Aanleiding

Tijdens bepaalde filtratieprocessen – bijvoorbeeld bij bierbrouwerijen – gebruikt men het Hyflux® -membraan InoCepTM. Dit membraan bestaat uit een metalen buis met aan de uiteinden een metalen deksel. De kern van de buis bestaat uit een aantal keramische buisjes van een halve meter lang. De buisjes zijn zeer dunwandig en aan beide uiteinden afgesloten met epoxyhars. De buitendiameter van de epoxyhars en de binnendiameter van de metalen buis werden afgedicht met een rubber O-ring.

hyfflux1

Het membraan kende een zwakke plek: de epoxyhars en de O-ringen zetten uit vanwege de hoge temperatuur. Hierdoor ontstaat er druk op de keramische buisjes met als resultaat dat ze kapot worden gedrukt. Tijdens het filtratieproces wordt de maximum temperatuur hierdoor beperkt. Dit probleem is alleen op te lossen door de uitzetting van de epoxyhars en de rubber O-ring op te vangen in de rubberdichting en door de inkrimping bij de afkoeling vervolgens te corrigeren. Tijdens het proces van uitzetten en inkrimpen mogen er onder geen beding lekkages ontstaan. Hyflux benaderde ERIKS voor een geschikt alternatief. De oplossing moest aan beide zijden gelijk zijn om de eenvoud van de constructie in tact te houden.

Download

De volledige case study is te downloaden als PDF ERIKS-Hyflux.

Bedrijfsinformatie

Hyflux®  CEPAration Technologies onderzoekt en ontwikkelt anorganische en hybride membranen. Daarnaast test en verkoopt Hyflux keramische en polymere membranen voor diverse toepassingen, variërend van vloeistoffiltratie tot gasscheiding. Het bedrijf ontwikkelt in Helmond en produceert in Friesland en Azië.

hyflux3

Oplossing

Omdat aan beide zijden van het membraan dezelfde dichting wordt gebruikt, adviseerde ERIKS om in plaats van een dichtingring een dichtingprofiel te gebruiken, én wel van siliconen FDA. Dit materiaal doodt namelijk eventuele bacteriën die zich nestelen in de afgesloten ruimte tussen het profiel en de epoxyhars. Na de succesvolle test van het siliconen FDA-profiel besloot men een order te plaatsen voor de Bio-hygienic dichting.

hyflux2

Door het dichtingprofiel is het filtratieproces aanzienlijk verbeterd. Er kan nu met hogere temperaturen worden gewerkt. Uitval in het eindproduct behoort daarmee tot het verleden. De oplossing is een voorbeeld geworden voor producenten in de voedsel- en drankindustrie en met name in de bierindustrie.