engineering-yanmar 

Maatwerk in kwaliteit en veiligheid

Yanmar_Logo_2_ standard

Klant : Yanmar Marine International
Branche : Maritiem
Producten : Isolatiemateriaal

Bedrijfsinformatie

yanmar bootjeYanmar Marine International produceert motoren die hoofdzakelijk bestemd zijn voor plezierboten. Het bedrijf wordt internationaal geroemd om de motorontwerpen met hoge betrouwbaarheid en veiligheid.

 

 

Download

De volledige case study is te downloaden als PDF ERIKS-Yanmar.

Aanleiding

yanmar motorOm haar motoren optimaal te laten functioneren en brandgevaar te minimaliseren, koelt Yanmar de motoren en isoleert zij de warme onderdelen. Dit is noodzakelijk omdat de temperatuur van een turbo-uitlaat kan oplopen tot wel 800 °C. En zodra olie- of brandstofnevel in aanraking komt met voldoende zuurstof kan dit leiden tot een enorme brand.

Het isoleren van uitlaatsystemen is een grote uitdaging. Het isolatiemateriaal dat voor veel uitlaatsystemen wordt toegepast, heeft als nadelige eigenschap dat het vloeistoffen absorbeert. Bij een lekkage rondom de motor kan het isolatiemateriaal dus veel brandstof opnemen. Met als risico dat wanneer de motor op temperatuur komt, er brandgevaar ontstaat vanwege de warmte in combinatie met de vrijkomende damp.

Oplossing

ERIKS ontwikkelde in nauw overleg met Yanmar isolatiemateriaal dat de temperatuurafgifte van de turbodelen optimaal isoleert en geen vloeistoffen absorbeert.

isolatiemateriaal yanmarDe ontwikkeling van de turbo-isolatie kende een extra uitdaging: het moest op alle typen boten toegepast kunnen worden. Een complexe vraag, want per boot kan het leidingwerk in verschillende posities staan ten opzichte van de turbo. ERIKS zorgde ervoor dat het isolatiemateriaal op een eenvoudige manier in verschillende posities te (de)monteren is. Het maatwerkdoek wordt namelijk met een band om de turbo gegespt. Daardoor beschikt Yanmar nu over één maatwerkoplossing die op elk type boot past.

Met de turbo-isolatie onderstreept Yanmar de hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen van haar motoren. Zo bouwt zij aan een vertrouwensband met klanten en aan de status van het eigen merk. En een ander niet onbelangrijk punt is dat met deze uiterst veilige turbo-isolatie hoge schadeclaims als gevolg van brand worden vermeden.