vekoma achtbaan hoofdbeeld

Engineering hydraulische installaties

vekoma logo 3

Klant : Vekoma Rides
Branche : Fabrikant achtbanen en attracties voor pretparken
Producten : aandrijftechniek installaties, aggregaten en losse componenten

Bedrijfsinformatie

Vekoma Rides is een in het Limburgse Vlodrop gevestigde fabrikant van achtbanen en andere attracties zoals Madhouses. Het bedrijf is met zo’n 160 medewerkers uitgegroeid tot een van de grootste achtbanenproducenten ter wereld. De ISO gecertificeerde attracties van Vekoma Rides worden in Nederland geëngineerd. Hier worden ook de treinen gebouwd, de track wordt in Oost-Europa en China vervaardigd. Bekende attracties zijn de Boomerang, de SLC, Junior Coasters, Space Mountain Hongkong en Expedition Everest USA.

achtbaan vekoma

Contactpersonen

Vekoma Rides
Charlotte van Etten, account manager

ERIKS bv
Jan van Bommel, sales engineer Hydrauliek

Download

De volledige case study is te downloaden als PDFCase study ERIKS-Vekoma.

Aanleiding

In 1982 is de eerste Boomerang geproduceerd; nu is Vekoma Rides bijna aan de vijftigste toe. ERIKS heeft vanaf die tijd de hydraulische installaties gebouwd. Bij Vekoma is de orderportefeuille goed gevuld. Bij een opdracht voor een custom design baan is de oplevertijd bijna 2 jaar.

De Boomerang is nog steeds een goede en zeer populaire baan. Als een park iets anders wil, wordt de Boomerang vaak verkocht aan een ander park. Zo’n ride wordt voorzien van de allerlaatste technische innovaties die nog meer comfort en bewegingsvrijheid bieden aan de bezoekers. Zo is de MK1212, een nieuw type trein, voorzien van nieuwe harnassen en vesten. Daarin is ook een rol voor ERIKS weggelegd. ERIKS verzorgt  in de meeste gevallen de hydrauliek van de baan en tevens het onderhoud.

Project

Er zijn verschillende manieren om achtbanen aan te drijven. Bij de Boomerang wordt gebruik gemaakt van een hydraulische installatie. ERIKS Aandrijftechniek levert Vekoma Rides al zo'n 40 jaar de installaties, aggregaten en losse componenten voor de Boomerang.

aggregaat vekoma

Ook bij de Madhouses, zogenaamde illusieattracties als La Villa Volta in de Efteling en Merlin’s Magic Castle in Walibi Holland, wordt de benodigde hydrauliek door ERIKS verzorgd. 

hydrauliekAan het begin van de jaren tachtig ontwikkelde Vekoma Rides de Boomerang. Voor de hydraulische installaties was ERIKS Aandrijftechniek een voor de hand liggende partner. In die tijd waren er nog weinig specialisten op het gebied van hydrauliek, terwijl ERIKS Aandrijftechniek in Roermond was gevestigd. Het is altijd handig om een partner dicht in de buurt te hebben, met name voor nieuwe ontwikkelingen of om snel iets te testen.


Bijkomend voordeel: ERIKS is als geen ander bekend met de soms onmogelijke eisen van de klanten van Vekoma Rides om hun attractie toch maar opgeleverd te krijgen voor een bepaalde deadline of om een onderdeel nog vóór het weekend in huis te hebben. Door de jarenlange zakelijke relatie verloopt de samenwerking prettig en soepel.