engineering-kwant-controls

Kunststof beschermingskappen bieden uitkomst

kwant control logo

Klant : Kwant Controls
Branche : Maritiem
Producten : Samengestelde kunststof kap uit PMMA en ASA

Bedrijfsinformatie

Kwant Controls ontwerpt en ontwikkelt al 60 jaar besturing- en stuurstandapparatuur en meet- en regelsystemen voor de beroepsscheepvaart. Het assortiment van Kwant Controls kenmerkt zich door een breed scala aan standaardinstrumenten, een aantrekkelijk design en engineering van hoge kwaliteit.

kwant controls stuurhut

Download

De volledige case is te downloaden als PDF Case study ERIKS-Kwant Controls.

Aanleiding

kwant controls paneelKwant Controls voorziet alle bedieningsunits van een kunststof beschermingskap. Deze kappen worden gefreesd uit losse delen van helder Polycarbonaat en worden vervolgens verlijmd en afgewerkt. Het nadeel van deze samenstelling is een hoge gevoeligheid voor UV-straling, waardoor het product snel veroudert.

Opvallend is dat veel kappen afgekeurd worden en de klant dus nooit bereiken. Dit is vooral te wijten aan slordig verlijmde en afgewerkte randen. Dit maakt het productieproces zeer kostbaar en lastig om te beheersen. Kwant benaderde ERIKS om een alternatieve kap te ontwikkelen met als doel een langere levensduur en een betrouwbaar productieproces.

Oplossing

kwant controls kapERIKS stelde een oplossing voor die een einde maakt aan het moeilijk beheersbare, handmatige volledige verlijmen van de delen en adviseerde een kap een kap in PMMA-spuitgegoten uitvoering. De ASA-spuitgegoten framedelen hiervan, worden via aultrasoon lassen, in combinatie met slechts een paar verlijmpunten, gerealiseerd. Dit productieproces is veel beter beheersbaar en zorgt bovendien voor veel minder uitval.

Deze kwaliteitsmaterialen hebben een uitstekende UV-stabiliteit wat de levensduur aanzienlijk verhoogt. Bovendien is de kap opaal uitgevoerd waardoor de UV-bestendigheid nog eens extra wordt verbeterd. Een andere eigenschap van de combinatie PMMA en ASA is dat beide materialen qua thermische en uitzettings-coëfficiëntwaarden dicht bij elkaar liggen en daarom uitstekend te verlijmen zijn.

De nieuwe kap van ERIKS heeft nóg een belangrijk voordeel. Bij de gemiddelde jaarproductie is de kostprijs van de nieuwe kappen met 34% gereduceerd. Bovendien is het afkeurpercentage van de nieuwe kappen nihil. Kortom: een naadloze oplossing voor een veel lagere prijs met een aanmerkelijk betere kwaliteit.