Milieudienst-Leiden-case-head

Inzetten goed filtersysteem: duurzaam en besparend

Milieudienst Leiden-logo

Klant  : Milieudienst Leiden
Dienst Stedelijk Beheer
Branche  : Overheid
Product  : Filterelementen

Bedrijfsinformatie

MilieuDienst-Leiden-case-1

Milieudienst Leiden werkt samen met bedrijven en instellingen aan een gezonde en veilige leefomgeving waarin het prettig wonen en werken is. De Milieudienst ontwikkelt het regionale milieubeleid, is het loket voor alle milieuzaken en voert milieutaken uit.

Aanleiding

 

MilieuDienst-Leiden-case-2

De Milieudienst Leiden was op zoek naar duurzame besparingen voor hun reinigingswagens, gezien het grote aantal voertuigen die er van hen in Leiden en omgeving rondrijden. De Milieudienst wilde met deze actie als voorbeeldfunctie dienen voor een betere milieubijdrage.

De oplossing voor het duurzaam maken van de reinigingswagen bestond uit het plaatsen van filterelementen op de hydraulische installatie van veeg- en vuilniswagens. Daarnaast zouden er ook op de dieselmotoren filters geplaatst moeten worden om de motorolie en de dieselolie te reinigen. De Milieudienst benaderde ERIKS vanwege hun complete programma losse filterelementen die direct uit voorraad leverbaar zijn. Daarnaast heeft ERIKS de filterunits én de techniek in huis om op klantlocatie adviezen te geven.

Oplossing

ERIKS toonde bij de Milieudienst aan dat de nieuwe filters zowel goed zijn voor het milieu als voor de portemonnee. ERIKS kon namelijk exact aangeven hoeveel geld de nieuwe filters zouden besparen door middel van een speciaal samengestelde kosten-batenanalyse op cd-rom. Hiermee kan elk bedrijf direct zijn voordeel berekenen. Het resultaat was zeer bevredigend voor de Milieudienst Leiden. Wat volgde was de plaatsing van de filterunits.

Milieudienst-Leiden filter

De filterelementen in de filterhuizen zijn zowel in-line als by-pass gemonteerd. Door de speciale samenstelling van het 3mµ-filterelement, wordt ook het water uit de olie en brandstof verwijderd. Dit is een belangrijke eigenschap, aangezien water leidt tot schade aan hydraulische componenten. Met storingen of zelfs stilstand tot gevolg. De filters hebben ook als voordeel dat de olie veel minder vaak vervangen hoeft te worden. Ze verhogen de reinheid van de hydraulische olie en zorgen daarmee voor een hogere betrouwbaarheid van de hydraulische installaties. Dit alles leidt tot een minimalisering van de kosten, reparatietijd en stilstand en een beter milieu.

De montage van de filtersystemen is eenvoudig en neemt slechts enkele uren in beslag. Deze eenvoud is mede te danken aan de compacte uitvoering van het filterhuis, waardoor er op elk voertuig wel een plekje is om het te monteren. Ook het verwisselen van de filterelementen kost nauwelijks moeite en is in enkele minuten gebeurd. Bovendien hoeft dankzij het geïnstalleerde filtersysteem, geen enkel voertuig voorzien te worden van nieuwe olie en originele filters tijdens de looptijd. Uiteraard worden de by-pas filterelementen elk jaar vervangen.

Gezien het grote aantal voertuigen bij Milieudienst Leiden is het olieverbruik drastisch gedaald. Dit scheelt veel kosten en beperkt de hoeveelheid afgewerkte olie tot een minimum. Daarnaast bespaart de Milieudienst nu aanzienlijk op montage-uren, die voorheen werden besteed aan bijvoorbeeld het verversen van olie en aan de reparatie vanwege slijtage. Daarbij is de Milieudienst nu een goed voorbeeld van hoe men een bijdrage kan leveren aan een beter milieu.

Download

Deze case study is te downloaden als PDF ERIKS-Milieudienst Leiden