Kinetron-case-head

Precisie O-ringen maken het verschil

Kinetron-logo

Klant  : Kinetron
Branche  : Fijn mechanica
Product  : O-ringen

Bedrijfsinformatie

Kinetron Nederland is een innovatieve, hightech-organisatie die gespecialiseerd is in de ontwikkeling, montage en assemblage van micro (kinetica) energiesystemen.

kinietron-beeld2

Aanleiding

In een kraantoepassing voor drinkwater gebruikt Kinetron kunststof delen. Voor de dynamische toepassing werd een O-ring NBR drinkwaterkwaliteit van een concurrent van ERIKS ingezet. Deze constructie zorgde echter vaak voor uitval.

Kinetron-case-2

Het kunststof deel was dusdanig gemaakt dat er een deellijn dwars over de O-ringgroef liep. Daardoor was het gemakkelijk te produceren. Hierbij werd er niet gelet op de kritische constructie van de O-ring ter plaatse. Het probleem van deze afdichting was echter dat de deellijn een te grote braamvorming had, waardoor de O-ring niet goed kon afdichten. Er ontstonden lekkages vanwege de dynamische toepassing in combinatie met het feit dat de O-ringdoorsnede niet goed was uitgelegd. Met veel klachten uit de markt als gevolg. Kinetron vroeg ERIKS om een oplossing aan te dragen.

Oplossing

ERIKS analyseerde de applicatie en rekende het door op de dynamische toepassing. Dit resulteerde in een O-ring van 1,78 mm doorsnede in EPDM-kwaliteit met KTW-keur, aangezien het een drinkwatertoepassing betreft. De kunststof delen werden voor deze toepassing nabewerkt op de kritische deellijn. Deze aanpassingen lieten tijdens de testfase een positief resultaat zien. De applicatie is inmiddels met succes in productie genomen.

Kinetron-case-1

Dankzij het advies van ERIKS op de bestaande applicatie is het probleem van de klant naar grote tevredenheid opgelost. Het uitvalpercentage is zelfs tot nul teruggebracht. Hierdoor is de imagoschade van Kinetron beperkt gebleven.

Download

De volledige case study is te downloaden als PDF ERIKS-Kinetron (115kB)