elekticiteitscentrale-hoofdbeeld

Minder vervuiling én minder kosten door flens met extra dichtende werking

anoniem industrie groen

Klant  : Elektriciteitscentrale
Branche  : Energieproducent
Product  : Afdichtingen voor rookgassensysteem

Bedrijfsinformatie

De elektriciteitscentrale is een zogeheten kolen/biomassa centrale met een totaal vermogen van 590 MW. Naast kolen wordt ook biomassa - zoals schoon hout - als brandstof gebruikt. Hierdoor stoot de centrale minder CO2 uit. Een deel van de restwarmte wordt geleverd aan bedrijven in de omgeving.

elekticiteitscentrale-buiten-small

Download

De volledige case study is te downloaden als PDF ERIKS-Elekticiteitscentrale

Aanleiding

elekticiteitscentrale-smallDe elektriciteitscentrale had al jaren lekkages in de afdichtingen in een heteluchtsysteem met restproducten van kolen-verbranding. De jaarlijkse kosten om het rookgassen-systeem lekdicht te krijgen en om de enorme vervuiling op te ruimen bestonden uit kosten voor nieuwe afdichtingen, de huur van steigers en manuren van de contractors. Maar de grootste kostenpost bestond uit de de reinigingskosten als gevolg van de enorme vervuiling voor de omgeving.

De lekkages zijn eenvoudig te verklaren. De afdichtingen zijn namelijk gemaakt van standaard IsoBRASS materiaal dat niet geschikt is voor de constante hoge temperatuur van 300 °C. Daarnaast speelt ook een te geringe vlaktedruk een rol bij de lekkages. Materiaaldikte van de grote flenzen is slechts 6mm dik. En bovendien is de kwaliteit van de afdichtingsvlakken ook niet meer optimaal. Door roestvorming en grote oneffenheden wordt het IsoBRASS materiaal op de grote diameters niet voldoende en gelijkmatig ingedrukt met lekkages tot gevolg.

Oplossing

ERIKS adviseerde de elektriciteitscentrale IsoBRASS Intum Schwarz met een dikte van 3 mm. Dit materiaal is opgebouwd uit glasweefsel en is aan beide zijden bekleed met geëxpandeerd grafiet. Bij een temperatuur vanaf 270 °C vult het grafiet alle oneffenheden aan. Hierdoor krijgt het IsoBRASS Intum Schwarz een extra dichtende werking bij hoge temperaturen.

elekticiteitscentrale-materiaal-small

ERIKS leverde enkele proefafdichtingen voor een praktijktest. Deze test verliep dusdanig succesvol, dat de elektriciteitscentrale alle 600 flensverbindingen wil voorzien van het IsoBRASS Intum Schwarz. Tevens wordt in de hete lucht afdeling vanaf heden alle afdichtingen om de twee jaar preventief vervangen. In de lagere temperatuurzone gebeurt dit na vijf tot zes jaar. De reinigingskosten zijn met deze oplossing gedaald met € 50.000,- en de totale besparingen tot € 65.000,- per jaar. Bovendien zijn de operators na de aanpassingen weer bereid om in de veilige productieomgeving te werken.