DSM-header

Droger draait 10 x langer met RX® Hamar 626

DSM-logo

Klant  : DSM Engineering Plastics BV
Branche  : Thermoplastische kunststoffen
Product  : Stopbuspakking RX® Hamar 626

Bedrijfsinformatie

DSM Engineering Plastics BV in Emmen levert wereldwijd hoogwaardige thermoplastische kunststoffen en beschikt over een specifiek portfolio van producten en behoort binnen elk segment tot de internationale marktleiders. De businessgroep behoort tot de mondiale top-3 op de markt voor semikristallijne kunststoffen en is wereldmarktleider in hittebestendige polyamiden. Wat polyamide 6 en thermoplastische copolyester-elastomeren betreft, nemen zij de tweede plaats in op de wereldranglijst

DSM-bedrijf-small2

Binnenkort introduceert DSM Engineering Plastics een splinternieuwe kunststof in het groene segment. Dit zeer hoogwaardige materiaal stelt de hoogste eisen aan alle onderdelen in het productieproces: alleen het beste is goed genoeg. Om die reden kiest DSM ook voor de RX® HAMAR 626 van ERIKS. Met deze Rolls-Royce onder de stopbuspakkingen kan de droger van het nieuwe polymeer langer non-stop draaien.

Aanleiding

Innovatie, optimalisatie en duurzaamheid zijn de drijvende krachten achter DSM Engineering Plastics. Onlangs werd een project opgestart voor de ontwikkeling van de nieuwste kunststof van de 21e eeuw. Het gaat om een zeer innovatief product dat onder meer toepasbaar wordt in smart phones en, spelcomputers en allerhande led-toepassingen. Eén van de 29 drogers is speciaal voor dit materiaal omgebouwd door een multidisciplinair team. Alles werd eraan veranderd, behalve de stopbuspakking aan de vacuümzijde van de droger, de RX®  Hamar 615. En die functioneerde niet naar behoren.

De betreffende pakking wordt door een combinatie van temperatuur, abrasiviteit en chemische stoffen zodanig aangetast, dat deze na iedere batch vervangen moet worden. Per week worden er twee tot drie batches gedraaid.
Het vervangen van de stopbuspakking
betekent produDSM-duurzaamctiestilstand, ingrijpend onderhoud aan een as van 220mm diameter, verloren manuren en uiteraard veel irritatie bij zowel de procescoördinatoren als de onderhoudsmedewerkers. Het werd dus tijd voor een duurzame en kostenbesparende oplossing.

Oplossing

ERIKS besloot het probleem bij de bron aan te pakken. Uitgangspunt hierbij was een pakking met hoge slijtvastheid, chemische bestendigheid en warmtegeleiding. Al snel kwam de RX Hamar 626 in beeld. Dit is een FDA- gecertificeerde pakking, opgebouwd uit grafiet en PTFE-garens met een silicone smering. Door het PTFE krijgt de pakking een excellente chemische bestendigheid en een zeer lage wrijving op huis en as. Hierdoor werkt de pakking uitstekend in abrasieve toepassingen. Door de toevoeging van grafiet kan de pakking ingezet worden in hoge temperaturen.

DSM-RX-hamar-pakking

De monteurs bij DSM Engineering hebben de stopbuspakking gecontroleerd na de eerste, tweede, vierde en zesde batch. Pas na de tiende productiebatch moest de pakking worden vervangen. Een 10 x langere standtijd dus dan de originele pakking. Dat betekent: een grote besparing op onderhouds- en montagekosten, minder stops en dus efficiënter èn veiliger werken. Maar ook een hogere kwaliteit van het polymeer, omdat er geen vervuiling ontstaat doordat de pakking verpulvert. Minstens zo belangrijk is nog de capaciteitsverhoging van circa 2 batches per jaar: een innovatief product is immers een duur product, en dat vraagt om een optimale procestijd.

Hoge servicegraad

DSM is zeer content over de samenwerking met ERIKS. Er werden meerdere partijen uitgenodigd, maar ERIKS reageerde als eerste binnen een week en leverde kort daarop al een proefset. ERIKS was de eerste, de snelste en de beste. ERIKS heeft veel expertise in huis en kan die snel aanwenden. Ook wordt er goed meegedacht. Zo bood ERIKS twee opties: één waar zij volledig achterstond, en een tweede, goedkopere, als probeersel. De uitslag is bekend, maar als de goedkopere versie was aangeslagen, wat dat voor DSM nog gunstiger geweest. Het geeft aan dat ERIKS vooral heel servicegericht is. Bij DSM Maintenance zijn ze al veel langer gecharmeerd van de service van ERIKS.

DSM-groepsfoto-small

Download

Deze case study is te downloaden als PDF ERIKS-DSM Engineering Plastics.