InBev-case-head

Duurzaam en hygiënisch: siliconen sleeve

InBev-logo

Klant  : AB InBev
Branche  : Drankenindustrie
Product  : Metalen slang met siliconen sleeve

Aanleiding

Om vaatjes voor de PerfectDraft systemen af te vullen, gebruikte AB InBev een Paguag-slang met opgeperste koppelingen. Deze slang functioneerde uitstekend, maar was telkens binnen drie maanden afgeschreven vanwege de uitwendige reiniging. Zo vertoonde de slang zeer snel scheurtjes in de buitenmantel en bevatte het bacteriegevoelige aanslag na reiniging. Dit is funest in de voedingsmiddelenindustrie. Bovendien bleek dat er torsie optrad doordat de vulkoppen niet recht onder vaatjes stonden.

InBev-case-2 aangepast

AB InBev zette een metalen slang in als alternatief, maar ook deze voldeed niet. Er trad opnieuw vervuiling aan de buitenzijde van de slang op. Ditmaal vanwege de metalen omvlechting. ERIKS werd ingeschakeld om een duurzame oplossing te ontwikkelen. De briefing bevatte enkele strenge richtlijnen in verband met de hygiëne norm. Zo mag de slang niet knikken en moet het geschikt zijn voor lage temperaturen en chemische stoffen, zoals reinigingsmateriaal. Tevens moet de slang voorzien worden van een tray-clamp koppeling.

Bedrijfsinformatie

AB-InBev Nederland is onderdeel van het beursgenoteerde AB-InBev dat een portfolio heeft van bijna 300 merken in meer dan 130 landen. Daarmee is het ’s werelds grootste bierbrouwer. In Nederland voert AB InBev sterke lokale en internationale merken zoals Jupiler, Hertog Jan, Dommelsch, Beck's, Leffe en Hoegaarden.

inbev bier2

Oplossing

AB InBev en ERIKS hebben na intensief onderzoek besloten om de RVS slang met metalen omvlechting te behouden Deze slang is namelijk heel flexibel en bovendien bestand tegen reinigingsmiddel. Echter wordt deze nu voorzien van een siliconen sleeve.

InBev-case-1 aangepast

Dankzij de sleeve en de mogelijkheid om het op een juiste manier aan de koppeling te bevestigen met een tray-clamp koppeling is de slang ook bestand tegen bacteriegroei en daarmee geschikt voor de sanitaire omgeving. Bovendien gaat de slang langer mee en wordt  er dus op kosten bespaard. Om volledig aan de hygiënische regels te voldoen is er zelfs voor gekozen om twee RVS slangen op de vulmachine aan te sluiten, éen voor bier en éen voor koolzuur. Deze succesvolle oplossing wordt inmiddels ingezet op alle vulmachines. 

Download

De volledige case study is te downloaden als PDF ERIKS-AB InBEv