Uniek fysiotherapie apparaat helpt effectief tegen rugklachten

Samen met Onder de Linden uit Deventer heeft ERIKS een uniek fysiotherapie-apparaat voor het effectief behandelen van rugklachten ontwikkeld: de Mobex. De aandrijvingen en besturingen voor het apparaat is als resultaat hiervan met hulp van de aandrijfspecialisten van ERIKS ontwikkeld. De Mobex is een uniek fysiotherapie-apparaat voor het effectief behandelen van rugklachten.

moby-fysio-apparaatHet idee voor het nieuwe Mobex toestel is gebaseerd op het welbekende fitnesstoestel met gewichten. Alhoewel de bewegingen die de gebruiker hiermee  kan maken op zich goed zijn, kleven er toch veel nadelen aan het apparaat als je dit vanuit een therapeutisch perspectief bekijkt. Zo zit de gebruiker los op de bank en worden de krachten ingesteld met gewichten die natuurlijk alleen tegenwicht bieden bij een omhooggaande beweging. Bij de retourbeweging zorgt de zwaartekracht er vervolgens voor dat dit zonder kracht gebeurt. Dat ongelijke krachtverloop is niet ideaal. Bovendien is het kunnen bewegen van het lichaam (en dus het kunnen verdraaien van de ruggenwervel) op de zitbank het grootste nadeel van het fitnesstoestel, omdat hierdoor geen gerichte krachtverdeling over de rug mogelijk is. Aan de ontwerpers  de taak om hiervoor oplossingen te zoeken.

 

Oplossingen op basis van conventioneel fitnesstoestel

De ontwerpers zijn aan de slag gegaan met een min of meer conventioneel fitnesstoestel en hebben dat voorzien van lineaire actuatoren voor de verstelling van speciaal daarvoor ontwikkelde positioneersystemen en aanslagen. Daarnaast is een roterende servomotor toegepast die de taak van de gewichten heeft overgenomen, zodat daarmee een gepatenteerd belastingsysteem is gerealiseerd. In totaal bevat het Mobex toestel vijf lineaire actuatoren met versterkers, een servomotor met versterker, een door ERIKS Aandrijftechniek Schoonhoven in eigen huis ontwikkeld besturingboard en een PC met dedicated software, draaiend onder Windows XP. Alle componenten van het motion control systeem communiceren met elkaar door middel van een CANopen veldbus- systeem.

Meer informatie

Neem contact op met onze specialisten: T (0182) 30 34 56 of mail naar: info.schoonhoven@eriks.nl