case-duurzaam-waternet

Plaatafsluiter WECO bij Waternet Amsterdam

Waternet_logo

Klant  : Waternet
Branche  : Waterzuivering
Product  : WECO RWZI afsluiters

Bedrijfsinformatie

De RWZI Amsterdam West is gelegen in het Westelijk Havengebied van Amsterdam en heeft een capaciteit van circa 1 miljoen vervuilingeenheden. In zeven biologische straten wordt gemiddeld 200.000 m3 afvalwater per dag behandeld; in pieksituaties tot 30.000 m3/uur.

Aanleiding

Tijdens een bezoek van onze applicatie engineer werd hem gevraagd een oplossing te bieden voor de lekkage van de - met de aandrijving naar beneden gerichte - gemonteerde pneumatisch bediende afsluiters. In de kelder liep namelijk een aantal leidingen met afsluiters langs het plafond. De ontstane lekkage geeft vervuiling en verontreiniging op de vloer en is niet wenselijk.


weco_plaatafsluiter

WECO RWZI afsluiter

ERIKS werkt in Nederland al geruime tijd samen met de Duitse plaatafsluiter fabrikant WECO. Speciaal voor toepassingen in afvalwaterzuiveringen heeft WECO in samenspraak met een aantal waterschappen een model ontwikkeld met enkele unieke eigenschappen die deze afsluiter bijzonder geschikt maakt voor toepassingen in afvalwater. Een van de eigenschappen van dit model is dat het voorzien is van een dubbele zelfnastellende Viton dwarsafdichting.

Deze dubbelwerkende lipafdichting heeft een RVS plaatschraper die ervoor zorgt dat het vuil van de RVS 316 plaat wordt afgeschraapt. Tussen de beide afdichtingen is een controlegat met plug zodat men de staat van de afdichting kan controleren. Omdat de dwarsafdichting dicht op de doorstoom-opening is geplaatst, vindt er geen ophoping van materiaal plaats en is er geen drukopbouw boven in het huis. Hierdoor is het mogelijk de afsluiter in alle posities te monteren.

Oplossing

Zelfs als een plaatafsluiter langs een plafond met de aandrijving naar beneden is gemonteerd komt het afvalwaterslib niet in de ruimte van het huis boven de plaat. Deze afsluiter die is gebaseerd op het doorontwikkelde WEY principe, heeft een plaat die aan 3 zijden meskant geslepen is en een V vormig afdichtingsprofiel rondom dat buiten het stromingsvlak ligt, hierdoor treedt minder slijtage op bij grove verontreinigingen. De overgang van het dwarsprofiel naar het V vormige profiel vormt 1 geheel wat bijdraagt aan een goede afdichting.

Weco

Daarbij is hij drukbestendig in beide richtingen. Het PTFE stabilisatiesnoer achter de dwarsafdichting geeft altijd een constante druk tegen de plaat, ook bij drukschommelingen. Dit draagt bij aan een goede afdichting naar buiten toe. Omdat er al een aantal duurtesten waren gedaan met deze uitvoering met positieve resultaten heeft Waternet op de RWZI Amsterdam West besloten de afsluiters die met de aandrijving naar beneden waren gemonteerd te vervangen door WECO RWZI afsluiters.

Verdere technische details vindt in de WECO brochure.