case-duurzaam-waternet

Buisdiffusers voor het zuiverste water

Waternet_logo

Klant  : Waternet
Branche  : Waterzuivering
Product  : EPDM buisdiffusers

Bedrijfsprofiel

Waternet is het eerste waterbedrijf in Nederland dat zich richt op de hele watercyclus. Waternet zuivert afvalwater, maakt drinkwater en houdt het oppervlaktewater op peil en schoon in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam. De tak afvalwaterzuivering telt 12 rioolwaterzuiveringsinstallaties. RWZI Amstelveen is ontworpen met een capaciteit van 33.000 m3 per dag.

waternet_small

Aanleiding

Bij RWZI Amstelveen wordt het afvalwater in twee beluchtingstanks gezuiverd. Elke tank telt hiertoe 700 buisdiffusers, die zuurstof aan het afvalwater toevoegen. De aanwezige micro-organismen breken daardoor de organische vuilvracht in het water-slibmengsel af.

Uit testen bleek dat de oude beluchters waren verouderd en dichtgeslibd, met als gevolg een laag rendement en fors energieverlies. Aan ERIKS de vraag om een oplossing van het zuiverste water te bieden. Dat wil zeggen: 1-op-1 vervanging van het huidige beluchtingssysteem, maar dan vooral energiezuinig, met een beter zuurstof inbrengend vermogen (hoge SOTEwaarde) en tegen een goede prijs/kwaliteit-verhouding. 

Download

Deze case study is te downloaden als PDF case study ERIKS-Waternet.

Oplossing

Voor Waternet heeft de afdeling Rubbertechniek van ERIKS een gedegen voorstel kunnen doen waarin hoge kwaliteit, energiebesparing en een snelle levering centraal stonden.

waternet diffuser

De buisdiffusers van ERIKS zijn bijzonder energiezuinig: ze maken met minimale energie een efficiënt bubbelpatroon. Door de combinatie van een hoogwaardig EPDM-rubber en een uitgebalanceerd gatenpatroon wordt met minimale energie een uiterst efficiënt bubbelpatroon geproduceerd. Voor een nog grotere energiebesparing heeft Waternet aan ERIKS gevraagd of een verandering in de maatvoering een slimme keuze zou zijn: zo werden de oude buizen van 75 cm, met uitzondering van de binnenste drie ringen, vervangen door elementen van 100 cm. Hoe langer de buis namelijk, hoe groter de zuurstof-overdracht en hoe hoger de opbrengst.

waternet actie smallHet nieuwe leidingsysteem is daardoor weliswaar 10% duurder in aanschaf, maar levert een theoretische energiebesparing op tot wel 20% ten opzichte van de elementen van 75 cm.

Full service inclusief montage

Waternet is ook zeer tevreden over de snelheid waarmee ERIKS demonteerde, leverde, monteerde en afvoerde. Het VCA gecertificeerde ERIKS Field Service Team leverde elke tank in twee dagen bedrijfsklaar op. ERIKS heeft Waternet een totaalpakket geboden van levering van componenten, demontage en montage, tot een ‘turn-key’ oplevering. Dit betekent voor Waternet een minimale ‘downtime’ en daardoor een substantiële besparing.