mammoet-case

Mammoet vertrouwt op PBM's van ERIKS

mammoet-logo

Klant
 :  Mammoet
Branche
 :  Hijs- en transportprojecten
Product
 :  Persoonlijke beschermingsmiddelen

Bedrijfsinformatie

Mammoet is een Nederlands bedrijf dat wereldwijd diensten verleent op het gebied van uitdagende hijs- en transportvraagstukken, zowel te land als te water. Onder het motto the biggest thing we move is time is de onderneming actief in de petrochemie, de energiesector, de civiele sector, de offshore industrie en de maritieme branche. Het hoofdkantoor, bekend als De Bolder, staat in Schiedam.

mammoet-bedrijf

Veiligheid staat bij het bedrijf hoog in het vaandel: er wordt immers op grote hoogten en onder extreme omstandigheden gewerkt. Begin 2013 is ERIKS aangesteld als de nieuwe leverancier van een uitgebreid PBM-pakket. Want als het om veiligheid gaat, is alleen het beste goed genoeg.

Aanleiding

ERIKS is al jarenlang Mammoet's leverancier van werktuigbouwkundige componenten op elk gebied. Het leverpakket omvat onder meer hydrauliek waaronder aandrijftechniek, kunststoffen, afdichtingen, slangen, gereedschappen en onderhoudsproducten. De link naar ERIKS was dan ook snel gelegd toen Mammoet zich ging herbezinnen op het PBM-pakket.

mammoet-team

Aanleiding hiervoor was de wens om valbeveiligingen, inclusief inspectie, efficiënter in te richten. Voorheen werd dit uitgevoerd door een derde partij, met allerhande logistieke handling: medewerkers zijn hun valbescherming minstens een week kwijt en in de tussentijd is vervangend materiaal nodig. ERIKS bleek een goede oplossing te hebben door samen met haar preferred supplier Tractel te zorgen dat deze inspectie binnen Mammoet zelf geregeld kan worden.

Download

De volledige case is te downloaden als PDF Case study ERIKS-Mammoet.

Oplossing

Het omzetten van een PBM-pakket lijkt kinderspel: het gaat immers 'maar' om Non Product Related producten? Het tegendeel is waar, zo blijkt in de praktijk. Het zijn juist de meest emotionele producten. Je raakt namelijk de mensen die ermee werken, vanwege hun persoonlijke voorkeuren. De een draagt het liefst handschoen A, de ander juist liever B. De mensen van Mammoet werken bovendien overal ter wereld en zien zo allerlei typen en soorten helmen, brillen of oordoppen. Dat maakt het lastig om de beste keuzes te maken.

mammoet-team-trap

De valgordels werden daarom eerst uitgebreid getest door de betreffende medewerkers. Na de valgordels besloot Mammoet ook andere Persoonlijke Beschermingsmiddelen bij ERIKS te betrekken. Het product was goed, de prijs was fair, dus waarom niet meteen alles onderbrengen bij één leverancier? Bovendien zijn Mammoet en ERIKS zusterbedrijven binnen de SHV-groep.

Resultaat

Enkele aanloopproblemen daargelaten, lopen de PBM-leveringen uitstekend en er wordt zo nodig geëvalueerd. Regelmatig wordt het PBM-pakket van ERIKS voor Mammoet nog uitgebreid. Zo is er onlangs een nieuwe helm aan toegevoegd met leren binnenwerk, tot genoegen van de betrokkenen. Er wordt nu gebruik gemaakt van een aantal sterke merken zoals Ansell, North en Honeywell, aangevuld met het eigen merk RX®.

Toch leeft er nog een wens: het is erg belangrijk dat bij uitgifte van PBM's goede instructies worden gegeven over onder andere het gebruik, de maat en het moment waarop het vervangen moet worden. Mammoet zou graag zien dat hier vanuit ERIKS goede informatie over wordt verstrekt. ERIKS heeft al aangegeven dit voor Mammoet te kunnen optuigen. In de ERIKS PBM catalogus is juist veel van deze extra informatie per productgroep opgenomen.