Kappa-case

Pulpmachine Smurfit Kappa draait optimale toeren

smurfit-logo

Klant
 :
Smurfit Kappa
Banche
 : Verpakkingsindustrie
Producten
 : Gates Predator krachtbanden

Bedrijfsinformatie

Smurfit Kappa Roermond Papier maakt deel uit van de Smurfit Kappa Group, wereldleider in op papier gebaseerde verpakkingen met een omzet van 8 miljard euro. De fabriek beschikt over twee pulperlijnen, die de grondstof oud papier verwerken tot papierpulp. Drie papiermachines in volcontinudienst produceren hiermee jaarlijks ruim 590.000 ton nieuw papier voor de verpakkingsindustrie. Het bedrijf is voortdurend bezig met optimalisatie.

smurfit-bedrijf2

Aanleiding

Na de installatie van Pulperlijn 41 in 2007, ter vervanging van verschillende oude machines, was nu Pulperlijn 31 toe aan een ombouw. Het doel: tegen lagere onderhouds- en energiekosten een betere pulpkwaliteit maken, waarop de papiermachines beter draaien. Op het verlanglijstje voor Pulper 31 stonden onder meer nieuwe rotoren en een nieuwe motor. Ook was een andere V-snaar aandrijving noodzakelijk. Hiervoor werd de samenwerking met ERIKS gezocht, vanwege positieve eerdere ervaringen. ERIKS is een vaste leverancier van vele onderdelen, van V-snaren tot kunststoffen en kent onze machines door en door.

smurfit-team
Oplossing

In het voorjaar van 2012 gingen de voorbereidingen voor de ombouw van start. In dat traject werd eerst gekeken wat er nog met de bestaande machine gedaan kon worden. De vragen richting ERIKS gingen vooral over pulley diameters en vermogens die overgebracht moesten worden. ERIKS had daar wel antwoorden op, maar vroeg tegelijkertijd door en dacht mee door verschillende mogelijkheden op een rijtje te zetten. Zo werd onderzocht of de riemoverbrenging niet beter kon worden vervangen door een tandwielkastaandrijving, zoals bij Pulper 41. Dat kon wel, maar werd te duur. Bovendien zou het fysiek niet passen. ERIKS kwam daarop met een goed alternatief: een compactere aandrijving, maar met een hoger vermogen dan voorheen. Overigens heeft ERIKS een voorstel uitgewerkt waarbij de technische voordelen gecombineerd zijn met Total Cost of Ownership (TCO).

smufit-productlijn

De bestaande 3 krachtbanden van in totaal 12 groeven werden vervangen door 2 stuks Gates Predator Krachtbanden van in totaal 10 groeven. Deze Gates riemen zijn namelijk voorzien van aramide (kevlar) trekkoorden, waardoor zij de unieke eigenschap hebben dat ze meer vermogen kunnen overbrengen met minder snaren. Verder kon de motorschijf worden verkleind in diameter om zo het gevraagde lagere toerental aan de Pulperrotor te realiseren en toch meer vermogen over te kunnen brengen. Deze oplossing paste ook prima in het kostenplaatje. Bovendien zijn de Gates banden zeer betrouwbaar en hebben ze een lange levensduur. Beide aspecten zijn essentieel: er zijn 2 pulperlijnen voor 3 papiermachines, dus uitval van de Pulpers is geen optie!

Resultaat

Een stabiel draaiende aandrijving met minder rek in de Gates Predator Krachtbanden, waardoor deze weinig nagespannen hoeven te worden. Dus onderhoud technisch makkelijker nu. Smurfit Kappa hoeft minder vaak de riemen na te spannen en kan, als het nodig is, de Gates Predator Krachtbanden makkelijker monteren omdat de schijven smaller zijn geworden vanwege de compactere aandrijving. Allemaal factoren waar naar werd gezocht, omdat ze de efficiency verhogen tegen lagere kosten. Er stonden vijf dagen ingepland voor de ombouw, maar dit werd ingekort naar drie. Er was dus geen enkele foutmarge en er moest snel geschakeld worden om de deadline te halen.

Pulper 31, onderdeel van een van de twee pulperlijnen bij Smurfit Kappa Roermond Papier, draait krachtiger dan ooit. De unieke nieuwe aandrijving, door ERIKS berekend en geleverd, maakt de beloften op papier in de praktijk waar: minder slip, langere standtijden en meer vermogen.

Download

De volledige case study is te downloaden als PDF
Case study ERIKS-Smurfit Kappa.