Momentive-case

Goede chemie: Momentive laat ERIKS on site assisteren bij stops

momentive-logo

Klant
 :
Momentive Specialty Chemicals
Branche
 : Producent epoxyharsen
Producten
 : Projectmanagement materiaaluitgifte tijdens productiestop

Bedrijfsinformatie

Momentive Specialty Chemicals B.V. in Pernis is onderdeel van de Amerikaanse fijnchemiegigant Momentive - wereldleider in kleefstoffen, composieten en coatings. Op de productielocatie in Pernis, gehuisvest in een voormalige fabriek van Shell, worden onder andere epoxyharsen gemaakt. Er werken meer dan 300 medewerkers.

momentive-bedrijf

Aanleiding

Hoe zorg je voor een vlekkeloze materiaaluitgifte tijdens fabrieksstops voor groot onderhoud? In de praktijk is dit vaak geen sinecure. Momentive Specialty Chemicals in Rotterdam schakelde daarom ERIKS in voor assistentie ter plaatse.

In het verleden ging er tijdens de stops nogal eens wat mis met de materiaaluitgifte. Materialen waren soms onvindbaar voor de aannemer of bleken niet geschikt te zijn. Soms waren werkpakketten zoek of aangebroken. Hoog tijd dus om de uitgifte beter beheersbaar te maken.

momentive-team2

Oplossing

Omdat er in het verleden al eens stopondersteuning was gegeven, werd ERIKS benaderd om on site de voorraden in de stopcontainers te beheren en de materiaaluitgifte te verzorgen. ERIKS is bovendien Momentive's vaste leverancier van afdichtingen, heeft dus veel expertise op dit gebied en kan een groot pakket werktuigbouwkundige materialen snel uit voorraad te leveren, ook in spoedgevallen.

momentive-pakkingbord-eriks

Twee stops, in de Momentive-fabrieken EPIKOTE en INCA, zijn al achter de rug. ERIKS beheert de hapsnapcontainers (voor de grijpartikelen), een container voor de werkpakketten via uitgiftebalies. Daarnaast belevert ERIKS de materialen, een compleet ingerichte container, een Atex-telefoon, en een op het ERIKS-netwerk aangesloten laptop en printer. Een ERIKS specialist bemande de containers tijdens de drie weken durende stops, bij drukte ondersteund door een collega. Hij was namens ERIKS ter plaatse om de materialen uit te geven aan de aannemer, aan te vullen en zo nodig met spoed te bestellen, maar ook om advies op maat te geven.

Evaluatie

Elke stop wordt afgesloten met een evaluatie: wat ging er goed, en wat kan er beter? Er gaan altijd wel zaken anders dan verwacht, maar daar kun je van leren. Bij de eerste stop bijvoorbeeld, liep de facturering knel doordat beide partijen iets te enthousiast van start waren gegaan. Dat is snel rechtgetrokken, en gebeurt nu ook niet meer. Ook wordt de volgende stop voorbesproken met aandacht voor zaken als de Turnaround organisatie, Planning and scheduling en de contractors. Zo worden de verantwoordelijkheden en de werkwijze voor de materiaaluitgifte bepaald en afgesproken.

Meerwaarde

De meerwaarde van de gekozen oplossing is groot, vinden de medewerkers van Momentive. Er is nu de zekerheid dat de spullen goed bij de aannemer terecht komen. Er wordt namelijk voor elke uitgifte getekend. Het eigenaarschap is nu goed geregeld, en dat levert een forse kostenbesparing op. Ook is er tijdwinst geboekt bij spoedopdrachten.

Momentive vindt het prettig werken zo. "We zijn allemaal mensen van de praktijk, en dat is een groot voordeel. Samen hebben we iets nieuws opgezet, wat heel goed uitpakt. Zoals gezegd, de chemie is goed.” Overigens zit de derde stop al in de pijplijn.

Download

De volledige case study is te downloaden als PDF Case study ERIKS-Momentive.