centraal-museum-utrecht-banner

Centraal Museum Utrecht houdt het koel

logo-centraal-museum1

Klant
 :
Centraal Museum Utrecht
Banche
 : Cultuur
Producten
 : Kunststof koelleidingen

Bedrijfsinformatie

Het Centraal Museum in Utrecht herbergt een waardevolle kunstcollectie. Om die collectie in optimale staat te houden, is niet alleen de klimatisering belangrijk, maar ook de staat van alle verwarmings- en koelleidingen in het pand.

museum-sfeer

Aanleiding

Tijdens de renovatie van het Centraal Museum bleken de stalen koelleidingen op veel plekken lekkages te veroorzaken. Daarom is door Bordewijk advies besloten de leidingen te vervangen door kunststof leidingen, waar het museum weer jarenlang mee vooruit kan. In eerste instantie hebben zijn alleen de stallen van het  complex voorzien van nieuwe, kunststof koelleidingen.

leidingen-eriks

Na inspectie bleek dat de leidingen hier corrodeerden, met alle gevolgen van dien. Het condenswater liep letterlijk van de leidingen af. Reparatie  was niet meer mogelijk. De wanden van de leidingen waren door de corrosievorming te dun geworden. Isolatie bood geen uitkomst meer. Sterker nog, door het opgehoopte vocht was de bestaande isolatie rond de leidingen al helemaal  doorgezakt. Een ongewenste situatie, zeker in een museumomgeving.

Download

Lees het volledige artikel in Installatie & Bouw.

Oplossing

In het museum wordt met extreem lage temperaturen gekoeld, namelijk met een aanvoertemperatuur van 0 ˚C en een retourtemperatuur van 6 ˚C, waar de meeste koelinstallaties zijn uitgelegd op 6 ˚C aanvoer- en 12 ˚C  retourtemperatuur. Dat vroeg om een slagvast en goed geïsoleerd leidingsysteem, om condensvorming te voorkomen en verlies van koelvermogen te beperken.

leidingen2-eriks

Door ERIKS werd een Aquatherm PP-R bluepipe MF-OT leidingsysteem geleverd, die  door RIHO Climate Systems is gemonteerd. Het leidingsysteem betreft een medium voerende buis, die ongevoelig is voor corrosie en diffusiedicht is conform DIN4726. Het leiding- systeem is duurzaam en onderhoudsvrij en heeft een  blijvend lage wrijvingsweerstand/ wandruwheid. Omdat kunststof een hogere isolatiewaarde heeft dan staal, is minder isolatiemateriaal nodig. Dit scheelt materiaal- kosten, montage-uren en dus kosten.

Terreinleidingen

Buiten het pand zijn terreinleidingen aangelegd, om de verschillende gebouwen met elkaar te verbinden. Ondergronds is een vergelijkbaar systeem als bovengronds aangelegd. Alleen is hier gekozen voor een voorgeïsoleerd kunststof leidingsysteem: Aquatherm PP-R bluepipe  OT-TI.

leidingen-buiten-eriks

De leidingen zijn in de fabriek voorzien van een Polyethyleen-mantelbuis met Polyurethaan-isolatiemateriaal. Omdat het de eerste keer was dat RIHO Climate Systems een dergelijke terreininstallatie moest aanleggen, heeft ERIKS  samen met de Duitse fabrikant een demonstratie op locatie verzorgd met betrekking tot het na-isoleren van de verbindingen.