Nuplex-hoofdbeeld

Technische verbeteringen en besparingen bij Nuplex

allnex-logo

Klant
:
Allnex (Nuplex) Resins B.V.
Branche :
Chemische industrie
Product
:
Voorraadbeheer
Besparingen
:
Lagere MRO kosten, optimalisering (inkoop)processen

Bedrijfsinformatie

Nuplex Resins B.V. is een wereldwijd chemiebedrijf  dat hoogwaardige harsen maakt voor de verfindustrie. Voor de ondersteunende activiteiten voor het totale productieproces neemt Nuplex uitsluitend professionele bedrijven in de arm. In de Nuplex-fabriek in Bergen op Zoom worden ongeveer 300 verschillende harsen geproduceerd, zowel watergedragen-, oplosmiddel- houdende als poederharsen. Ook is er een research & development afdeling voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën en producten. Klanten zijn onder andere in de bouw en in de automobiel sector te vinden.

nuplex-bedrijf6

Aanleiding

Nuplex richt zich vooral op de speciale toepassingen. Toepassingen waarbij de klant een leverancier zoekt, die niet alleen liters hars levert, maar ook de bijbehorende knowhow. Automatisch verlangen zij hetzelfde van hun leveranciers. In de drive naar het realiseren van kostenbesparingen en verhogen van onze efficiency, gaan ze alleen in zee met leveranciers die daarin een rol kunnen spelen.

Nuplex-eriks-producten

Totaalleverancier met inhoud

Met name het MRO-pakket, met zaken als specifieke afsluiters, afdichtingen en pomponderdelen, maar bijvoorbeeld ook gereedschappen en PBM’s, werd kritisch bekeken. De inkoop daarvan was ondergebracht bij een bedrijf dat logistieke en administratieve inkoopdiensten levert. Die oplossing voldeed echter niet aan de aangescherpte eisen.  Nuplex ging daarom op zoek naar een partner die mogelijkheden ziet om zaken efficiënter te doen, die de kosten op MRO-artikelen kan drukken, die verstand heeft van de producten die hij levert, die betrouwbaar advies kan geven en die pro-actief meedenkt over verbeteringen. Een totaalleverancier kortom, die technische ondersteuning biedt in de bedrijfsprocessen. ERIKS heeft dit allemaal in huis.

Oplossing

Nuplex-drukmeter-eriksIn een kort tijdsbestek zijn al vele zaken geregeld, zoals een significante prijsbesparing op de totale MRO-uitgaven. Ook heeft ERIKS het logistieke- en bestelproces vereenvoudigd. De Nuplex-catalogus is op de ERIKS webportal geladen en dat geeft inzicht in prijzen en beschikbaarheid. Bestellingen via deze webportal worden automatisch verwerkt, waarna ERIKS de goederen op 14 verschillende losplaatsen op het Nuplex-terrein kan afleveren. Eigen voorraden bij Nuplex zijn hierdoor overbodig geworden. Facturatie geschiedt per maand, inclusief een duidelijk overzicht van de verbruiken per kostenplaats. Inmiddels verloopt ruim 98% van de bestellingen bij ERIKS langs deze elektronische weg. Een hoge mate van ontzorging, oordeelt Nuplex. Het hele proces gaat eenvoudig en snel.

Nuplex-product-eriks

Forse kosten- besparingen

ERIKS maakt daarnaast het verschil door besparings- mogelijkheden in de Nuplex bedrijfsprocessen te identificeren en met goed onderbouwde verbeterings- voorstellen te komen. Eén van de inmiddels uitgewerkte voorstellen betreft het overstappen naar een andere fabrikant voor de filterzakken die Nuplex gebruikt. ERIKS kan daardoor flexibeler op spoedvragen inspelen en de producten bovendien goedkoper leveren, met als resultaat: een forse, jaarlijks terugkerende besparing voor Nuplex. In samenwerking met de nieuwe producent kan ERIKS bovendien mogelijke verdere efficiencyverbeteringen op dit pakket aandragen. Met de lagere inkoopprijzen, procesoptimalisaties en doorgevoerde technische verbeteringen hebben ERIKS en Nuplex de doelstellingen van de samenwerking waargemaakt. De besparingsdoelstellingen van de samenwerking met ERIKS zijn ruimschoots gehaald.

Download

Deze case study is te downloaden als PDF Casestudy ERIKS-Nuplex.