Grasdrogerij-Ruinerwold-case

Elektromotor oogst forse energiebesparing

Grasdrogerij-logo

Klant
: Coöperatieve Grasdrogerij Ruinerwold
Branche
: Leverancier diervoeder
Product
: WEG elektromotor met frequentieregelaar

Bedrijfsinformatie

Grasdrogerij Ruinerwold is een coöperatie die diervoeder levert aan onder andere de melkveehouderij en aan de mengvoederindustrie, die het als grondstof gebruikt. Het bedrijf haalt het gras van bedrijven in een omtrek van 100 km op, verwerkt dit en levert droog product in brokjes en balen retour. Sinds de oprichting in 1941 is het productieproces voortdurend gemoderniseerd.

Grasdrogerij-bedrijf

Tegenwoordig beschikt het bedrijf over twee automatisch gestuurde trommeldrogers met een totale capaciteit van 50.000 liter waterverdamping per uur. Dit is goed voor 10 tot 15 ton gedroogd product per uur. Het droogseizoen loopt van mei tot half november. De groenvoederdrogerij draait dan zes dagen per week 24 uur per dag.

Aanleiding

De grasdrogerij staat in landelijk gebied en toen er in 2000 een nieuwe motor nodig was, werd gekozen voor een dieselmotor (800 pk). De stroomprijs was destijds relatief hoog ten opzichte van de prijs van rode diesel. Tussen 2000 en 2013 is de inkoopprijs van diesel sterk gestegen. Daarentegen is de inkoopprijs van stroom de laatste jaren dalende.

Grasdrogerij-product2

Toen in 2013 de laagbelaste rode diesel werd afgeschaft, werd de knoop doorgehakt en werd gekozen voor de investering in een elektromotor met frequentieregelaar. Via Van Mourik, de vaste installateur voor elektrisch werk, kwam de grasdrogerij bij ERIKS terecht. Deze bedrijven doen veel zaken met elkaar.

Oplossing

Met de gegevens van de ventilatorfabrikant als uitgangspunt heeft ERIKS een nieuwe elektromechanische aandrijving ge-engineered met een toerenregelaar. Na de berekeningen kwam ERIKS uit op een maximaal vermogen van 630 kW bij 1140 toeren per minuut. Dit valt echter buiten het gebied van nieuwe energienormen voor elektromotoren. Daarom is gekozen voor een energiezuinige elektromotor van 630 kW en 993 toeren per minuut, met een Nominaalstroom van 1080 Amp. Ondertussen had de netbeheerder een groter aansluitvermogen gerealiseerd en was op het terrein een hoogspanningsleiding met trafo geplaatst.

Grasdrogerij-portret

De elektromotor drijft de ventilator rechtstreeks aan met een Flender askoppeling. Het rendement blijft 96,6 procent van vollast tot een deellast van 50 procent. Voor het in toeren kunnen regelen van de elektromotor is een frequentieregelaar geïnstalleerd, compleet in een schakelkast met hoofdschakelaar en koeling. En deze toerenregelaar levert een belangrijk voordeel op. Worden de toeren omlaag gedraaid, dan wordt het opgenomen vermogen van de elektromotor tot maar liefst een derde macht lager. Dit levert een energiebesparing van maar liefst 27% op!
Testen en energiemetingen die ERIKS heeft verricht, staven dit resultaat.

Voordelen

De elektromotor scheelt ook aanzienlijk in de onderhoudskosten. Bij de dieselmotor moesten elke drie weken de kleppen opnieuw worden gesteld, nieuwe olie erop gedaan en nieuwe brandstoffilters aangebracht. Elke twee seizoenen stond er bovendien een grote revisie op de agenda. Bij de elektromotor is dit allemaal niet aan de orde. Bovendien is de geluiduitstraling veel lager en hebben we geen CO2-uitstoot van de dieselmotor meer op ons terrein. Ook dat zijn bijkomende voordelen.

Het geheel is door technici van Van Mourik geplaatst en aangesloten. Een service engineer van ERIKS heeft de aandrijving echter zelf in bedrijf gesteld. Zo is er garantie richting klant en leverancier dat het resultaat voor iedereen goed is. Deze aanpak voorkomt discussies als er toch onverhoopt iets mis mee mocht gaan. Gelukkig is dat allemaal niet aan de orde. De grasdrogerij draait nu het eerste seizoen met de nieuwe elektromotor en frequentieregelaar, en ondersteuning vanuit ERIKS is nog niet nodig geweest.

Download

De volledige casestudy is te downloaden als PDF case ERIKS-Grasdrogerij Ruinerwold.