Kostenbesparing_eska

Deelbare lager voorkomt ongeplande downtime

logo-eska

Klant Eska Graphic Board
Branche : Kartonproductie
Product : Deelbare lager
Besparingen : Productieschade € 12.000,--

Bedrijfsinformatie

Eska Graphic Board, dat vestigingen heeft in Hoogezand en Sappemeer, is marktleider in de wereld als producent en leverancier van massief karton voor de grafische industrie, onder andere voor hardgebonden boeken, ordners en puzzels. Oud papier dient als grondstof voor het massief karton. De missie van Eska Graphic Board is ‘The Essence of Reliability’.

eska-karton-small

Aanleiding

Lagers, afsluiters, transportbanden, aandrijfriemen, pakkingmateriaal; zo maar een greep van artikelen die Eska bij ERIKS betrekt. De Groningse vestiging van ERIKS heeft specifiek voor Eska een uitgebreide voorraad lagers liggen. Sinds kort is Eska voor kunststof van een andere leverancier naar ERIKS overgestapt. Het materiaal wordt gebruikt voor de stepscreens, waar het dient als bescherming van tegen elkaar schurende kartels.

eska-machine-small

Lagers spelen een belangrijke rol in de kartonindustrie. Thuis kan een lager een leven lang meegaan, maar dat geldt niet voor de lagers bij Eska. De smering is niet altijd optimaal en  door de hele fabriek heen heb je constant te maken met abrasief papierstof, waar zand en andere verontreiniging in zit. En er zit water in. Dat komt allemaal bij die lagers. Dat zijn niet de meest gunstige omstandigheden waaronder lagers kunnen draaien, met als gevolg dat er geregeld een lager moet worden vervangen. Een keer in de zes weken is er een onderhoudstop bij Eska. Dan worden alle geplande taken uitgevoerd. Tussendoor worden de niet-geplande zaken uitgevoerd.

Download

De volledige case study is te downloaden als PDF Case study ERIKS-Eska.

Oplossing

Als een lager tijdens het productieproces sneuvelde, was Eska gedwongen om het lager helemaal uit te bouwen en daarna weer in te bouwen. In die tijd stonden de machines stil. Dat kostte dan toch al gauw zes tot acht uur. Een ongeplande downtime kost Eska een paar duizend euro per uur. In een stofkuip, waar het papier met water wordt vermengd, bevindt zich een schroef die zorgt dat alles in beweging is. Het lager van die schroef was kapot gegaan. Je kunt het dan nog zo’n twee tot drie uur volhouden voordat de boel verstopt raakt en de kartonmachine dus stop moet worden gezet.

Deelbare lagers zouden uitkomst kunnen brengen. Nadeel van de bestaande deelbare lagers was echter dat ze niet dezelfde inbouwmaten hadden als het huidige toegepaste lagerblok. Maar bij ERIKS Groningen hadden ze de oplossing met een nieuw type deelbare lager dat wel dezelfde inbouwmaten had.

eska-srb-revolvo

Besparingen

Het lager is naar Hoogezand gehaald en door eigen monteurs ingebouwd. Zonder dat Eska de machines stil heeft moeten zetten, kon het lager worden ingebouwd. Daarna werd er doorgedraaid tot aan de stop om vervolgens dit duurzaam te repareren. Echter, de oplossing met het Revolvo SRB lager is eigenlijk zo goed bevallen, dat Eska dat heeft laten zitten. In de oude situatie was men zo zes tot acht uur productie kwijt, met een productieschade van 12.000 euro; met het deelbare lager kon er gewoon door geproduceerd worden en hoefde het productieproces niet te worden gestopt.

Het lager, met een as-diameter van 80 mm, is vervangen door een deelbaar lager van Revolvo, onderdeel van ERIKS. Deze lagers worden geproduceerd onder de naam SRB (split roller bearing) lagers. Een deelbaar lager had aanvankelijk niet de eerste voorkeur, maar gezien de toepassingen en de voordelen een zeer goed alternatief. Het deelbare lager zit er al een half jaar op en loopt nog steeds uitstekend.

Eska Graphic Board werkt graag met preferred suppliers; ERIKS mag zich tot die groep rekenen.  Eska kiest voor duurzame relaties met leveranciers, waarbij de prijs best belangrijk is, maar waar uiteindelijk de prijs-kwaliteitverhouding van doorslaggevend belang is.