Diffutherm-hoofdbeeld

IE3 Elektromotoren bieden Diffutherm mix van besparingen

Diffutherm-logo

Klant
:
Diffutherm b.v.
Branche
:
Chemie industrie
Product
:
IE3 elektromotoren
Besparingen
: Energiezuinige motoren en subsidie op het investeringsbedrag

Bedrijfsinformatie

Diffutherm B.V. is sinds 1965 een succesvol producent van coatings, lijmen, afdichtingen, reinigingsmiddelen en andere chemische producten voor de automotive sector, de petrochemie en de bouw. Er worden zo'n 500 verschillende producten samengesteld door chemische componenten volgens receptuur te mengen. Het bedrijf is bij uitstek een private label specialist, met een klantenkring van voornamelijk (buitenlandse) multinationals. Na bijna 48 jaar verruilt Diffutherm haar panden in Bergeijk voor een bedrijfsterrein van 40.000 m2 met nieuwbouwpand in Hapert. Aanhoudende groei in de afgelopen decennia maakte deze stap noodzakelijk.

Diffutherm-pand

Aanleiding

Binnenkort betrekt Diffutherm B.V. een ultramodern bedrijfspand dat voldoet aan de meest actuele milieu- en veiligheidsvoorschriften. Op advies van ERIKS worden hier IE3 elektromotoren geplaatst. Deze overtreffen de vereisten voor een ATEX-omgeving zone 22 met twee energieklassen. Waarom? Een energiescan van ERIKS laat forse energiebesparingen zien. Bovendien profiteert Diffutherm van een aantrekkelijke investeringsaftrek (EIA).

In de nieuwe fabriek komen 17 mixers te staan in een ATEX-omgeving zone 22. Dit is een zone waarbij de kans op aanwezigheid van een explosiegevaarlijke stofwolk onder normaal bedrijf gering en slechts gedurende korte tijd is. Voor de aandrijvingen op de mixers waren we op zoek naar elektromotoren die geschikt zijn voor zo'n omgeving. Volgens de huidige regelgeving moeten deze voldoen aan het energielabel IE1. Echter, door een hoger energielabel te kiezen, kun je de energiekosten beduidend verlagen. Daarom werd ERIKS om advies gevraagd.

Download

Deze case study is te downloaden als PDF Casestudy ERIKS-Diffutherm.

Oplossing

ERIKS adviseerde de aankoop van 17 stuks IE3 elektromotoren ExnA (ATEX) zone 22 met bijbehorende elastische koppelingen in ATEX-uitvoering. Uit de door ERIKS uitgevoerde energiescan bleek namelijk dat de financiële voordelen van deze oplossing fors zijn. Zo wordt de meerprijs van de zeventien IE3 elektromotoren in 2,5 jaar terugverdiend. Na die periode bespaart Diffutherm jaarlijks een bedrag van € 2.060,-- op energiekosten - bij een inschakelduur van 5 uur per dag, 5 dagen per week en 52 weken per jaar. Ook wordt er jaarlijks maar liefst 14,52 ton minder aan CO2 geproduceerd. De aanschaf van de elektromotoren (IE3) was weliswaar duurder dan wat volgens de regelgeving (IE1) werd voorgeschreven. Maar deze extra investering wordt in heel korte tijd terug verdiend. En daarna houd je er zelfs geld aan over.

Diffutherm-motor1

De Energie Investeringsaftrek (EIA) die Diffutherm B.V. dankzij de IE3 elektromotoren krijgt toegekend, maakte de investering extra aantrekkelijk. Met EIA kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Diffutherm ontvangt 10% van het geïnvesteerde bedrag aan subsidie voor de gekozen energiezuinige elektromotoren. ERIKS heeft alle kennis over subsidieregelingen paraat, van de berekeningen tot en met de afwikkeling. Zodoende kan er een kant-en-klaar advies worden gegeven. Bij grote projecten als dit gaat het er niet om dat het elders wellicht goedkoper kan, maar is het belangrijker dat alles in één keer compleet aangereikt wordt.

Diffutherm-motorDe motoren werden binnen de gewenste termijn geleverd, in de juiste RAL-kleur. Volgens Diffutherm voldoet ERIKS dan ook ruimschoots aan de hoge eisen die zij aan haar leveranciers stelt: "deskundige partners die weten waar ze het over hebben en die hun afspraken nakomen. Van oudsher zijn we al klant bij ERIKS, op allerlei gebied. Alleen wat aandrijftechniek betreft hebben we nu voor het eerst zaken met ERIKS gedaan. In de toekomst willen we die samenwerking graag continueren. De parate kennis van de medewerkers en de inzet van de product- specialisten vormen voor ons een belangrijke toegevoegde waarde."