Boon-case

ERIKS rubberprofiel: een goede binnenkomer bij Boon Edam

Boon-logo

Klant
 : Royal Boon Edam International B.V.
Branche
 : Entreeoplossingen
Product
 : Rubberprofielen
Besparingen
 : Aanzienlijke tijdwinst

Bedrijfsinformatie

Of je nu een bank binnengaat in Amsterdam, een kantoor in Dubai, een hotel in New York of het ERIKS hoofdkantoor in Alkmaar: de draaideuren van Boon Edam kom je overal tegen. Boon Edam is wereldwijd marktleider op het gebied van entreeoplossingen. Met 140 jaar ervaring heeft Boon Edam een ongeëvenaarde expertise in het beheersen van passantenstromen in kantoren, luchthavens, gezondheidscentra, hotels en alle andere denkbare gebouwen.

Boon-draaideur2

Er wordt gewerkt vanuit de gedachte: Your Entry Experts. Boon Edam telt wereldwijd 19 dochters met in totaal ruim 1.000 medewerkers en heeft productiebedrijven in Nederland, China en de Verenigde Staten.

Aanleiding

Een draaideur heeft tussen de glaspanelen en de metalen constructie een rubberen raamprofiel. Het aanbrengen van dit zogenoemde inrolrubber is een kunst op zich. Het reageert namelijk stroef op de andere onderdelen. Voeg je een juiste hoeveelheid sop toe tijdens de montage, dan gaat het goed. Zo niet, dan springt het rubber uit de sponning. De vaste mensen in de fabriek weten dit exact, maar inhuurkrachten minder.

boon-inspectie

Ook gebeurde het soms dat het inrolrubber tijdens transport of na plaatsing van de draaideur alsnog loskwam - zowel in Nederland als in het buitenland. Natuurlijk valt dit onder de garantie, maar het is een dure kwestie om daarvoor een monteur te sturen. Er werd dus gezocht naar een rubberprofiel dat geen 'sopkennis' vereist: gewoon plug & play, ten gunste van de montagetijd.

Oplossing

Een afspraak met ERIKS stond snel en het probleem werd uitgebreid in kaart gebracht. Uitgangspunt was dat Boon Edam niet verder wilde met het bestaande rubber. Er moest iets nieuws komen. Diverse ideeën kwamen ter tafel, die de ontwikkelafdeling van ERIKS vervolgens uitwerkte. Besloten werd het probleem van een hele andere kant te benaderen, door out of the box te denken. De oude situatie deed niet ter zake, er werd puur gekeken wat de beperkingen waren en hoe deze verholpen konden worden.

Boon-team

De eerste monsters konden uit een rubber plaat worden gesneden middels waterstraalsnijden. Er hoefde zodoende geen matrijs te worden gemaakt, wat de opstartkosten beperkte. Dat bleek meteen de goede richting. Maar ERIKS is niet over één nacht ijs gegaan. Pas na intensief finetunen lag er een ontwerp dat goed genoeg was voor een matrijs. Overigens is hier ook het visuele aspect in meegenomen, zoals afgeronde kantjes en een perfecte aansluiting op het raam. Het idee was: als we dan toch iets nieuws bedenken, moet het zowel optisch als qua gebruiksgemak 200% in orde zijn! Uiteraard is het materiaal ook langdurig in ons laboratorium getest onder de meest extreme omstandigheden.

Resultaten

Momenteel lopen er veldtesten om de inrolrubbers nog verder te optimaliseren voor de allerkleinste deuren. Afhankelijk daarvan worden de rubbers in serie geproduceerd. De resultaten zijn bevredigend. Het rubberprofiel van ERIKS is eenvoudiger te monteren en komt niet meer uit de sponning. Het geheim daarvan zit 'm in de op maat gemaakte vorm.

Het doel, een snellere assemblage en eenmalig monteren komt hiermee in zicht. Ter illustratie: eigen monteurs, die dit werk dagelijks doen, hebben per draaideur minuten minder tijd nodig. Voor ingehuurde montagebedrijven, die dit werk sporadisch doen, zal de tijdwinst nog veel verder oplopen. Een aantrekkelijke kostenbesparing dus, zeker als ook de garantiekwesties mee worden geteld.

Download

De volledige case is te downloaden als PDF Case study ERIKS-Boon.