IHC-Vremac-case

Samenwerking tilt innovatie naar hoger plan

IHC Vremac-logo

Klant
: IHC Vremac Cylinders bv
Branche
: Producent hydraulische cylinders
Product
: Dynamische afdichtingen

Bedrijfsinformatie

IHC Vremac Cylinders BV is onderdeel van Royal IHC. Het bedrijf ontwerpt en produceert al 55 jaar hydraulische cilinders, draaidoorvoeren en zuigeraccumulatoren. De producten vinden hun weg naar diverse industrieën, zoals de bagger-, off- en onshore markt en de machinebouw. Kernactiviteit is de cilinderbouw in alle denkbare afmetingen en coatings, zowel standaard als klantspecifiek.

IHC Vremac-bedrijf2

IHC Vremac levert wat de klant nodig heeft, in de beste kwaliteit, en denkt mee in oplossingen. Een cilinder op zich is niet ingewikkeld, maar de omstandigheden (corrosie, slijtage) waaronder deze moet functioneren maken het een complex product, door  materiaalkeuzes, stangcoatingen en vooral afdichtingen.

Aanleiding

Onlangs introduceerde IHC Vremac Cylinders haar jongste innovatie: de MaXine, een 'hijsdemper' die te huur is voor maritieme hijsklussen - van wal op zee bijvoorbeeld, of van een drijvend platform of booreiland op een voorraadschip. Het betreft een combinatie van bewezen producten; één cilinder met twee zuigeraccu's. De hijsdemper wordt tussen een statische hijskraan en de last bevestigd. Op het moment dat er tijdens het laden of lossen een golf komt, dempt de MaXine de eerste pieklast weg en blijft de hijskabel strak. Zo kunnen hijswerkzaamheden ook bij ruwere zee langer én vooral veiliger doorgaan.

IHC Vremac-cylinders

Oplossing

ERIKS werd gevraagd de dynamische afdichtingen voor de MaXine te ontwerpen en te leveren. Voor dit project een logische keus, aangezien ERIKS al jarenlang de vaste leverancier van afdichtingen is. Bovendien was er al eerder een goede samenwerking geweest in een groot scheepsproject, waarvoor ERIKS toen het dichtingsconcept heeft bedacht. De afmetingen en toepassing waren toen van dien aard, dat de specialistische hulp van ERIKS werd ingeroepen. Het was echt een kwestie van conceptueel nadenken en ERIKS bleek daarin een sterke sparring partner.

Omdat de MaXine een nieuw project is, was er wederom veel expertise nodig. Het eerdere afdichtingsconcept van ERIKS kwam daarbij goed van pas. De geleverde afdichtingen werden ook dit keer op maat gemaakt.

IHC Vremac-cylinder
 
Momenteel liggen er twee hijsdempers van 50 ton klaar voor de verhuur. Twee andere zijn in aanbouw (van 100 en 200 ton). Het is de bedoeling om een serie op te bouwen en uit te breiden van 25 tot 700 ton, minimaal twee van elk.

Topprestatie in het Panamakanaal

IHC Vremac-dichtingenHet succes van de combinatie IHC Vremac/ERIKS heeft zich ook bij de capaciteitsuitbreiding van het Panamakanaal bewezen. De nieuwe sluizen worden hier verbreed om ruimte te bieden aan de modernste vrachtschepen. Eén van de eisen: de sluizen moeten het hele jaar door ieder uur open en dicht kunnen, met een onderhoudsvrije termijn van 15 jaar. Omdat het waterniveau in Gatun Lake een halve meter gaat stijgen, komen de bestaande cilinders in de sluizen onder water te staan - iets waarvoor ze nooit waren ontworpen. IHC Vremac heeft voor die twee sluiscomplexen 32 nieuwe cilinders geleverd. ERIKS heeft het dichtingsconcept gerealiseerd. Begin 2014 is alles succesvol geïnstalleerd.

Download

Deze casestudy is te downloaden als PDF case ERIKS-IHC Vremac.