Draadloze sensoren, online machines in de gaten houden

Smart Asset Management

ERIKS Smart Asset Management ontwikkelt zich in rap tempo. Met verschillende klanten draaien we diverse projecten om gezamenlijk nog meer ervaring op te doen met het real-time en online controleren van kritische machines en -onderdelen. Zo komen we voor steeds meer klanten met vernieuwende oplossingen.

 

Inzicht met draadloze sensoren

Zoals bijvoorbeeld bij een grote verpakkingsproducent. Deze klant is een vooraanstaand verpakkingsproducent, die marktleider wil worden in duurzame verpakkingsmiddelen. De onderhoudsmanager was op zoek naar een innovatieve manier om het onderhoud van zijn machines te verbeteren. De experts van ERIKS Asset Management werden gevraagd om mee te denken.

Wat was er aan de hand? De fabrikant heeft een aantal cruciale machines, die 24 uur per dag in de gaten worden gehouden. Andere machines, minstens zo belangrijk in het proces, worden echter niet continu gecontroleerd. De klant vroeg hiervoor ERIKS een laagdrempelige innovatieve oplossing.

Daar gingen we mee aan de slag. Onze professionals van ERIKS Smart Asset Management startten een pilot, waarbij we draadloze trillings- en vetpotsensoren plaatsten op de motoren/aandrijflijnen van een aantal machines. De gegevens die de sensoren verzamelden, werden met een bluetooth-verbinding via een 3G-router naar het ERIKS Internet of Things-platform verstuurd. Aan de hand van die informatie kon het onderhoudsteam besluiten tot eventuele aanvullende inspecties of onderhoud. Bovendien kon de klant via het ERIKS IoT-platform op zijn eigen dashboard continu en live zien hoe de machines functioneren.

 

Zelflerende oplossingen

De pilot werd succesvol afgerond – tot volle tevredenheid van de klant. Er komt nu een tweede pilot, waarbij de onderhoudsdata gekoppeld wordt aan de gegevens van eerdere storingen van de machines. Op die manier is beter te voorspellen wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. Een vervolgstap is het ontwikkelen van een algoritme om een zelflerend systeem mogelijk te maken. Op deze manier kan de klant tijdig inspelen op benodigd onderhoud en komen de machines niet ongepland stil te staan. Oftewel: minder kosten en betere prestaties.

Wat is optimaal onderhoud?

ERIKS is er van overtuigd dat optimaal onderhoud samenhangt met verschillende zaken. Onze experts onderscheiden deze zaken:

  • Een effectief werkend onderhoudsteam met de benodigde middelen, kennis en trainingen
  • Inzicht in de redenen waarom machines haperen of stilvallen, inzicht in hoe cruciaal machines zijn voor de productie en de impact ervan op de KPI’s
  • Inzetten van innovatieve technologieën
  • Een goed balans tussen de onderhoudsstrategie en de impact op KPI’s
  • Een gezonde mix van strategieën tussen reactief, preventief en voorspellend onderhoud.

 

Wilt u meer weten?

Wilt u weten hoe ERIKS Smart Asset Management uw bedrijf kan ondersteunen om de kosten te verlagen en de resultaten te verbeteren? Onze specialisten helpen u graag. Niet voor niets is ons motto: Let’s make industry work better!

Neem contact met het team:

T +31 (0)72 514 15 14

E  assetmanagement@eriks.nl

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Nieuws & cases

Altijd op de hoogte met het laatste ERIKS nieuws.