Totaalconcept voor meest geavanceerde kabellegger

DEME Group Zwijndrecht  - België

In opdracht van DEME – een vooraanstaande maritieme specialist in baggerwerken, landaanwinning en de installatie van offshore windparken –  leverde ERIKS voor de ‘Living Stone’ – door DEME zelf omschreven als het meest geavanceerde baggerschip in haar klasse – alle afsluiters, appendages en een compleet Remote Valve Control systeem voor het aansturen van de ballast-, bilge- en brandstofsystemen. Het schip is ontworpen om diepzeezeekabels te leggen en geulen te baggeren op de zeebodem.
 

Groen ontwerp

De ‘Living Stone’ is van boeg tot achtersteven ontworpen als een milieuvriendelijk schip. Dat betekent onder meer dat er – om de uitstoot van CO2, NOx en SOx tot een minimum te beperken – is gekozen voor dual fuel hoofdmotoren die primair op LNG lopen en biologisch afbreekbare vetten en oliën verbruiken. Daarnaast beschikt het schip over zonnepanelen, windturbines en installaties voor warmteterugwinning. De ‘Living Stone’ is dan ook voorzien van een ‘Green Passport’ en een ‘Clean Design Notation’: een erkenning voor duurzaamheid in ontwerp en exploitatie.
 

Remote Valve Control systeem

Het RVC-systeem van de ‘Living Stone’ bevat vele soorten afsluitercombinaties, die afhankelijk van de toepassing tevens zijn voorzien van standindicatie. Om de afsluiters onderling te verbinden, zijn voor de ballastpompkamer, de kabellegkamer en de pompkamers vier elektrische controlekasten ontworpen en gebouwd. De levering werd gecompleteerd door twee pneumatisch bediende Quick Closing Valves systemen, bestaande uit elektrisch-pneumatische bedieningskasten en bijbehorende SOS kleppen. De bedieningskasten bevinden zich aan stuurboord én bakboord nabij de machinekamer, zodat de brandstofleidingen in de machinekamer in geval van nood razendsnel kunnen worden gesloten en geblokkeerd.

Integrale projectbenadering

Complete systeemoplossing maakt het verschil; Tom Faassen, Application Engineer ERIKS Flow Control bij , legt uit waarom DEME voor ERIKS koos: “Bij dergelijke complexe projecten merken we keer op keer dat we een wezenlijk verschil kunnen maken met onze integrale projectbenadering: we leveren geen losse componenten, maar bieden een totaaloplossing inclusief besturingssysteem met actuators, signalering en elektrische kasten. Daarnaast wegen ook onze expertise en tientallen jaren ervaring in de maritieme sector zeker mee. Bij dit specifieke project konden we DEME bovendien 100% ontzorgen met in-house design en engineering en praktische services, zoals documentcontrole en projectmanagement bij de installatie van het RVC-systeem.” Wat volgens Faassen zeker ook heeft meegespeeld bij het gunnen van de order was het vertrouwen dat ERIKS Flow Control al eerder bij DEME opbouwde: “Toen het stenenstortschip ‘Flint Stone’ enkele jaren geleden voor onderhoud in Rotterdam aan de kade lag, hebben we op verzoek van DEME in samenwerking met onze serviceafdeling het RVC-systeem gemodificeerd en weer goed aan de praat gekregen. Dat was best interessant en uitdagend, aangezien we niet de leverancier van het origineel geïnstalleerde systeem waren. Dat waren ze bij DEME nog niet vergeten.”

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Nieuws & cases

Altijd op de hoogte met het laatste ERIKS nieuws.