De geschiedenis van ERIKS

Het erfgoed van oprichter Arie Eriks

Het begon allemaal eind jaren 30, met Arie Eriks. Hij was een ondernemer pur sang. Door zijn handelsgeest en innovatief vermogen bracht hij, vanuit zijn bedrijf aan de Pieterstraat in de binnenstad van Alkmaar, succesvol afsluiters en pakkingen aan de man bij (melk)veehouders en boeren. Hij merkte dat mensen vertrouwden op zijn specialistische kennis, zijn hulpvaardigheid en het bedenken van slimme oplossingen. Kernwaarden die ERIKS tot op de dag van vandaag nog steeds hoog in het vaandel heeft staan. We nemen u mee langs een aantal hoogtepunten uit de enerverende ERIKS historie.
 

 

Tijdlijn: ERIKS door de jaren heen...

1940

ERIKS wordt door de heer Arie Eriks opgericht in Alkmaar. Na de Tweede Wereldoorlog stijgt de vraag naar pakkingen, rubber en afsluiters enorm en in die periode tot 1955 worden nabij de industriële centra van Rotterdam, Enschede en Eindhoven filialen geopend.

Arie Eriks en W. Stroomer (compagnon en mededirecteur).

Lossen van kisten met afsluiters per dekschuit uit Wales aan de Voormeer.

Directies van ERIKS en Saunders Valves Ltd bij de revolutionaire pneumatische afstandbediening.

De nieuwe bestelbus van ERIKS Enschede, service in de regio.

1971

Vanuit het filiaal ERIKS Vlaardingen ontstaat Flexion. In 1972 verhuist Flexion naar Roermond waar tot op de dag van vandaag ERIKS Aandrijftechniek gevestigd is.

1977

ERIKS NV krijgt een beursnotering op de Amsterdamse Euronext-index.

1999

In Nederland worden de aandrijftechniek activiteiten versterkt met de overname van E. Schwartz (Rotterdam) en worden de afsluiterspecialisten van Noton (Huizen) aan ERIKS toegevoegd.

2000

De Elmeq groep wordt onderdeel van ERIKS; het begin van de productgroep elektromechanische aandrijftechniek.

2001

ERIKS breidt verder uit in Nederland en verwelkomt Bruhamij kunststoffen. Daarmee wordt ERIKS een belangrijke speler op de markt voor industriele kunststoffen.

2003

Door de overname van Van Eyle & Ruygers (in 1902 ontstaan in Rotterdam) worden gereedschappen en onderhoudsproducten aan het ERIKS assortiment toegevoegd.

2005

Aan de Voormeer, waar ERIKS zich in de jaren 50 vestigde, groeide de vraag naar bedrijfsruimte om de expansie aan te kunnen. De historische panden waren logistiek niet bepaald ideaal. Bovendien was er steeds meer parkeerruimte nodig, want het aantal medewerkers bleef groeien. Daarom verhuisden we in 2005 naar een modern, ruim pand op het nieuwe bedrijventerrein Boekelermeer met uitzicht op het AFAS stadion. Vanuit hier ondersteunt onze binnendienst de buitendienst. We hebben een groot logistiek centrum en uitgebreide productiefaciliteiten voor maatwerk en quick supply. Ook vindt hier de assemblage van producten plaats. In 2019 openen we onze nieuwe, uitgebreide cleanroom van 1.000 m2.

Levering afsluiters aan de Admiraliteitskade, Rotterdam bij Econosto [archief]

2006

ERIKS - inmiddels actief in meerdere landen - verdubbeld in omzet en aantal medewerkers door de overname van Wyko (UK). Nederland is na 66 jaar niet meer de grootste afzetmarkt voor ERIKS.

2008

ERIKS verwelkomt Econosto (in 1892 ontstaan in Delft). De twee branchegenoten vormen samen een unieke combinatie. Ook de productgroep aandrijftechniek wordt versterkt door de overname van A.J. Wielens (Groningen).

2009

De beursnotering aan de Amsterdamse Effectenbeurs Euronext werd in 2009 beëindigd omdat ERIKS onderdeel werd van SHV Holdings . SHV is het grootste familiebedrijf van Nederland, met dochterondernemingen als Mammoet, Nutreco, One-Dyas, Makro en NPM Capital.

SHV ontstond in 1896 in Nederland uit een fusie van een aantal belangrijke kolenhandelsbedrijven, waarvan sommige al in de 18e eeuw actief waren. Halverwege de twintigste eeuw, toen het belang van kolen als primaire energiebron afnam, besloot SHV zich op andere activiteiten te richten.

2010

De kernactiviteit kunststoffen wordt verder uitgebreid, Kubra wordt onderdeel van ERIKS. Met de overname van Alfa Techniek versterkt ERIKS haar positie op het gebied van technisch rubber en afdichtingstechniek.

2011

ERIKS versterkt haar marktpositie in flensafdichtingen en compensatoren in Nederland en Belgie met de overname van Hertel Industrial Sealings.

2012

Een volledig onafhankelijk ISO 17025 geaccrediteerd onderzoeks- en testlaboratorium voor rubber wordt onderdeel van ERIKS: Elastomer Research Testing (ERT).

2015

Betaflex (slangen, leidingen en appendages) wordt onderdeel van ERIKS.

2017

De ERIKS Group verhuist van Alkmaar naar de binnenstad van Utrecht.

2019

ERIKS Nederland bouwt op het hoofdkantoor in Alkmaar een volledig nieuwe Clean Manufacturing Facility van 1.000m2 om onze klanten in de food, farma en semicon nóg beter te kunnen bedienen.

De groei van een unieke industriële partner

Ondertussen tikt ERIKS haar 80-jarige bestaan aan en zijn we inmiddels wereldwijd actief in 17 landen, verspreid over vier continenten. Van de meer dan 6.500 medewerkers werken er ongeveer 1.300 in Nederland. Allemaal kennisdragers van ERIKS. Het productenpakket telt tegenwoordig ruim 900.000 artikelen voor de totale industrie. Van basisindustrie tot high end semicon: van afsluiters, pakkingen, en gereedschappen tot slangen en componenten voor aandrijf- en rubbertechniek. Onze kennis, onze producten, onze services en onze innovatiekracht maken ERIKS tot een unieke partner. Wij helpen en ontzorgen u graag vanuit de gedachte: Let's make industry work better.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.